Neįprasta eksporto prekė

Karaliaučius-Klaipėda-Kuršių Nerija-Palanga-Kuršas-Ryga Karaliaučius
Grįžti atgal

Senuosiuose šalių ir kelionių per jas aprašymuose dažnai atkreipiamas dėmesys į tai, kuo tas kraštas yra turtingas. Gottlobo Friedricho Krebelio 1767 metų knygoje „Die vornehmsten Europäischen Reisen...“, vardinant Prūsijos Karalystės lietuviškosios dalies gamtos turtus, greta medaus, gintaro, medienos, odos, vaško yra minima ir mana.

1788 metais Londone išleistoje anglikonų dvasininko Johno Truslerio (1735–1820) knygoje „The habitable world described...“ skaitome: „...Mažojoje Lietuvoje ganosi gražių avių pulkai ir nuostabiausi arkliai. Šioje šalyje yra šiek tiek miškų, bet jų mažėja, ypač ąžuolynų. Kalbant apie kitus šios šalies produktus, verta paminėti prūsiškąją maną, vadinamą „schwadengrusse“, kuri randama pievose, tam tikrų žolių viršūnėse. Ji renkama ryte, kol ant žolės dar laikosi rasa...“. Toliau dar minima, kad daugybė manos surenkama birželio ir liepos mėnesiais. O dar toliau, mana minima tarp svarbiausių Prūsijos ir Didžiosios Lietuvos eksporto prekių. Mini jas ir Matas Pretorijus „Prūsijos įdomybės, arba Prūsijos regykla“ (veikalas baigtas rašyti iki 1698 metų), kur, aprašydamas nadruvių valgius nurodo, kad maistui naudojamos prūsiškos manos (Schwadengrüße) sėklos, renkamos anksti ryte, kai ant žolės dar būna rasa. Johanas Arnoldas von Brandas (1647-1691) paaiškino apie jų naudojimą maistui. Anot jo, tai - Schwaden-Grütze grūdai yra tiesiog gručė. 

Minėtuose šaltiniuose žodžiu „mana“ vadinamos ne mums įprastos kvietinės manų kruopos. Tai – paprastosios monažolės (Glyceria fluitans) grūdai. Nemažai monažolių buvo sunaudojama maistui. Simonas Syrenijus rašė, kad jų grūdai pateisina savo graikišką pavadinimą – jie yra saldoko skonio. Anot Syrenijaus valgymui naudojami kaip košė, piene ar vandenyje virti monažolės grūdai su sviestu. Taip pat grūdai gali būti skrudinami, kad būtų birūs. Žinomi ir monažolėmis kimštų vėdarų receptai. Dar gamintos sriubos, verdant monažolių grūdus su mėsa ar piene. Monažolių grūdelių eksportas taip pat apsimokėjo. Žinome, kad XIX amžiuje monažolės grūdai pardavinėti iki 13 kartų brangiau už kviečius.

Paprastoji monažolė. Jan Kops, „Flora Batava of Afbeelding en
Beschrijving van Nederlandsche Gewassen“, T. 8, Amsterdam, 1844. Šaltinis: Wikimedia.

Šaltiniai:

  1. Brand, Johann Arnold von: Reysen durch die Marck Brandenburg, Preussen, Churland, Liefland, Plescovien, Gross-Naugarden, Twerrien und Moscovien..., 1702.
  2. Krebel, Gottlob Friedrich: Die vornehmsten europäischen Reisen, wie solche durch Deutschland, die Schweitz, die Niederlande, England..., T. 2, Hamburg 1767.
  3. Łuczaj, Łukasz Jakub, Jarosław Dumanowski, Piotr Köhler, and Aldona Mueller-Bieniek. “The Use and Economic Value of Manna Grass (Glyceria) in Poland from the Middle Ages to the Twentieth Century.” Human Ecology 40, no. 5 (2012): 721–33. http://www.jstor.org/stable/23280339.
  4. Praetorius, Matthaeus: Deliciae Prussicae: oder preußische Schaubühne..., Berlin, 1871. 
  5. Syrennius, Simon: Zielnik Herbarzem ziezyka Łacinskiego zowia..., Cracovia 1613.
  6. Trusler, John: The habitable world described: or the present state of the people in all parts of the globe,.., T. 8, London 1788.
Peržiūrėti stotelių sąrašą

Kiti pasakojimai:

">
Gastronominę kunigaikščio užgaida
Zalesė